İmpingement Sendromu

İMPİNGEMENT (OMUZ SIKIŞMA) SENDROMU

İmpingement (Omuz Sıkışma) Sendromu Nedir?

Omuz eklemi köprücük kemiği, kürek kemiği, kol kemiği ve bu kemikleri birbirine bağlayan kas ve bağ dokulardan oluşur. Kolun yukarı, yana ve arkaya hareketini sağlayan bu kaslar hareket sırasında kemik ve bağ dokular arasında sıkıştığı zaman impingement sendromu meydana gelir.

Nedenleri Nelerdir?

İmpingement sendromu çoğunlukla aşırı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Sürekli kolunu kaldırarak çalışan meslek gruplarında (boyacılık, ev hanımlığı vb.); yüzme, basketbol, voleybol, atma, fırlatma sporcularında tekrarlayan hareketler sonucu aşırı kullanıma bağlı olarak görülme olasılığı fazladır.

Doğuştan gelen ya da sonradan oluşan kemik anormallikleri, tendon hasarları, ani düşme ve travmalar impingement sendromu nedenleri arasındadır.

Belirtileri Nelerdir?

Kolun hareketleri sırasında ağrı hissedilmesi başlıca yaşanan şikayettir. Bu ağrı hastalık ilerledikçe artan, geceleri uyutmayan ağrıya dönüşmektedir. Ağrıya zamanla hareket kısıtlılığı şikayeti de eklenir. Hastalık ilerledikçe hastalar giyinme, diş fırçalama, saç tarama gibi günlük aktivitelerini dahi yapmakta zorlanabilirler.

Tanı Nasıl Konur?

İmpingement sendromunda tanı hasta öyküsü ve kapsamlı fizik muayene ile konur. Hastanın klinik durumuna göre çeşitli kan testleri ve radyolojik görüntülemelerden(genellikle MR) de yararlanılarak kesin tanı konulmaktadır.

Tedavisinde Neler Uygulanır?

Öncelikle erken dönemde kolu zorlayıcı hareketler, baş üstü aktiviteler kısıtlanmalıdır. Ağrıya yönelik buz uygulama ve medikal tedavi uygulanabilir. Eklem içi enjeksiyonlar, fizik tedavi, manuel terapi, kuru iğneleme ve bantlama uygulanan tedaviler arasındadır.

Randevu Alın

İletişim

İletişim Bilgileri

+90 542 520 00 15

bilgi@drrabiaterzi.com

Çalışma Saatleri

Pzt - Cuma:     09:00 - 19:00

Cumartesi:      10:00 - 16:00