Romatoid Artrit

ROMATOİD ARTRİT

Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid artrit, çoğunlukla el ve ayak eklemleri gibi küçük eklemleri çift taraflı tutan, diz, omuz, kalça gibi büyük eklemleri de etkileyebilen iltihaplı romatizmal hastalıktır. Otoimmün bir hastalıktır yani kişinin bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırmasıyla ortaya çıkar. Oluşan iltihaplanma kıkırdak, eklem ve kemik dokularına zarar vermektedir. Kronik yani ilerleyici hastalık olduğundan tanı ve tedavisinin erken evrede yapılması oldukça önemlidir.

Risk Faktörleri Nelerdir ve Kimlerde Görülür?

Tam olarak nedeni açıklanamamaktadır. Genetik yatkınlık büyük önem taşımaktadır fakat her hasta için geçerli değildir. Cinsiyet bir diğer önemli risk faktörüdür, kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Her yaşta görülebilmekle birlikte çoğunlukla orta yaş grubunda görülmektedir. Obezite, sigara kullanımı, aşırı stres risk faktörleri arasındadır.

Belirtileri Nelerdir?

Öncelikli belirti tutulan eklemlerde hassasiyet, şişlik ve sıcaklık hissidir. Sabah uyanıldığında elleri kullanmada zorluk, eklem sertliği ve ağrı da belirtiler arasındadır. Romatoid artritte genellikle el ve ayak eklemlerinde iki taraflı tutulum görülür. Eklem dışında organ tutulumu da görülebilir. Göz, akciğer, kalp, böbrek, sinir sistemi, cilt tutulumları izlenebilir. Hastalarda yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık vb. belirtiler görülebilir.

Tanı Nasıl Konur?

Hasta öyküsü, fizik muayene ve laboratuvar ve radyolojik incelemeler tanı için yeterlidir.

Tedavisinde Neler Uygulanır?

Tedavide primer amaç hastanın şikâyetlerini azaltmak ve hastalığın ilerlemesini önlemektir. Medikal tedavi, fizik tedavi ve egzersiz başlıca tedavi yöntemleridir.

Randevu Alın

İletişim

İletişim Bilgileri

+90 542 520 00 15

bilgi@drrabiaterzi.com

Çalışma Saatleri

Pzt - Cuma:     09:00 - 19:00

Cumartesi:      10:00 - 16:00